Thursday, 26 February 2015

Perubahan diri..


Assalamualaikum.. bloggers..


Rindu Asfa tak?
hehe...


Okey,,, malam ni Asfa cuma nak luahkan beberapa perkara je..
Firstly... Asfa kena jaga ikhtilat..
bukan sy jer... ukhti2 semua.. kena juga..
tak kiralah... dengan sepupu ke.. kawan kelas ke... atau pun bestfriend.. ke.. yg lelaki tuu
emm... nak tau tak?
Tahun ni... asfa baru terfikir yg asfa ni matang sikit berbanding taun2 lalu..
sbb apa?
Sebab.. lepas asfa abiss spm ni... byk sgt perubahan yg asfa rasa..
yang pertama...
Asfa rasa.. beban bg asfa utk menyara keluarga kelak.. bertambah susah..
kedua..
asfa baru sedar.. bahawa... Asfa x selamanya tinggal dan berada bersama2 dgn
keluarga asfa yg tersayang..
ketiga...
Asfa sedar... yg masa berlalu dgn sangat pantass...
sbb.. tiba2 mcm terasa.. baru kelmarin jak asfa exam spm..
ehh.. tanggal tiga ni nak kuar dahhh result 
keempat...
Segala urusan di dunia.. mahupun di akhirat.. adalah mengikut kehendak Allah swt..
yelahh.. kalu ikut kehendak.. asfa...siapa yg mahu hidup di dunia?
dahlah... da ujian yg berat2..
then di goda lagii dengan syaitan laknatullah..
nii semua kehendak Allah...
Kerja kita di dunia... cuma mngejarkan amal...dan meninggalkan segala.. laranganNya..
tp... bila asfa fikir2... betapa.. byk dosa.. dan maksiat.. telah asfa lakukan.. selama 18 tahun niii..
takkan lahh nak ditambah lagi???
kamu??? nak ke?
Kamu boleh confirm ke yg asfa akan masih hidup lg esok?
Subhanallah....
kelima...
Asfa sedar... selama nii.. asfa silap menyayangii org...
Coz selama ni.. Asfa mencintai dan menyayangi org yg tidak pernah pun terfikir pasal asfa..
Dorang cuma akan cari Asfa tyme bosan jerr...
So? siapa asfa nak sayang???
Kalu difikir.. lahhhh
Simple ~> Family sendiri
kenapa???
bolehnyaa... kau tanya kenapa?
hello??? kamu x ingat ke.. dulu dia... yg bgi kamu mkn??
kawan.. kamu tyme tuuu masih kecil2 lagi... buat apa mw disayang??
mencintai keluarga.../parents.. lebih besar pahalanyaa..
sayangi keluarga baru,, leh sayang org laen..
keenam...
Cepatnyaa... masa belalu kan?
x lama asfa nak berumur 20 tahun..
mestilahh t... kami adik beradik akan berpisah2 dahh
yelahh... kan akak t maw kahwin... then Asfa.. then adik...
InsyaAllah.. Amiin
Semua cita2.. dan impian tyme kecik2 dulu.. suma diingat balek,,
org dulu akan kata,,, best lg.. zaman dulu,,, dr zaman sekarang... dan begitulah
seterusnyaaa..
huhuhuhu.....

Asfa rinduuu sgt ngn sahabat2 asfa d scul,,
tp,,, asfa akan lebih rindduu kan family asfa.... t
Dimana,,, suatu hari... satu persatu kita akan dipanggil oleh Allah SWT..

So,,, nak kata pasal result tuuu
Semua,, yg terjadi... adalah kehendak Allah swt,,,
bukan kita yg menentukan mn yg kita nak.. dan tidak..

Kita sebagai hamba Allah cuma dapat... berdoa dan berusaha...
Dan serahkan kesemuanya... kepada Allah
InsyaAllah... semuanya.. akan baik... 

Kalau nak hidup d dunia ni... jangan sesekali ada rasa takut...
Satu jer fungsi takut tuuu..
TAKUT KEPADA ALLAH

Asfa ni bukanlah seorang ustazah...
bukan juga seorang prof.. atau pakar motivasi...
Asfa cuma seorang hamba Allah,,,
yang takut akan Allah swt,,,,
 Ingat,,, Dunia ni... bukan tempat utk mengejar kekayaan atau kebanggaan...
tapi tempat utk melakukan amal... utk akhirat kelak..

Doakan Asfa yerr,,, SPM ni...
Asfa akan cuba sedaya upaya utk berubah ke arah kebaikan...
bukan Asfa jer.. sama2 lah.. kita ke jalan Allah swt...

Segala yg baik dtg daripada Allah swt..
dan segala yg buruk dtg drpd diri asfa sendri....
Semoga...dipermudahkan segala urusan di dunia dan akhirat amiin...

No comments:

Post a Comment

Blinking Domo